MC-Körkort

MC-Körkort

Det finns en viktig sak att ha när man skall åka MC och det är körkort för mc. Förr fick man MC-kortet när man tog sitt bilkörkort, som tur är så tog man bort denna regel 1977. Idag är det lite mer avancerat så vi går igenom allt steg för steg.

MC -körkortstillstånd

Först så måste man ansöka om att få ett körkortstillstånd , detta för att få göra proven samt för att få övningsköra. Detta körkortstillstånd är giltigt i 4 år. För få tillståndet så måste du göra en synundersökning samt en hälsodeklaration. Blanketter hittar du på korkortsportalen.se/Blanketter.

Övningskörning

För att få övningsköra så måste du ha en handledare, det är handledaren som räknas som förare. Handledaren kan antingen åka på egen MC eller sitta som passagerare. Grön övningskörnings skylt är lättast om man bär på en väst.

Detta är kraven som ställs på din handledare är:

  • handledaren måste ha ett giltigt körkort utfärdat av en EES-stat, för det fordon som övningskörningen avser, och ha haft det under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren
  • vara minst 24 år.
  • Man behöver ej gå introduktionskurs för att vara handledare för MC, som man måste för bil (b-behörighet).

Följande åldersgränser gäller för övningskörning:

  • 16 år för att få övningsköra med lätt motorcykel, max 11 kW (A1)
  • 17 år och 6 månader för att få övningsköra med mellanklassmotorcykel med max 25 kW (A begränsad)
  • 20 år för övningskörning med tung motorcykel med obegränsad effekt (A obegränsad)

Teorin

Teoriprovet består av 70 frågor som du besvarar vid en dator. Du har 50 minuter på dig att göra provet och du måste få minst 52 rätt. Om du inte klarar provet så bokar du ett nytt, när du väl klarat det så är det giltigt i 1 år. Om du skall ta MC-kort för tung MC så behöver du inte skriva teoriprov om du sedan tidigare har lätt MC-kort.

MC-körprovet

När du har klarat teorin så kan du boka ditt körprov. Kör provet består av 3 delar och de är; säkerhetskontrollen, manöverprov samt körning i trafik i ca 20-30 min.

Manöverprovet kan variera beroende på underlag, väder, och vad din kontrollanten anser lämpligt. Man får oftast göra ett bromstest samt krypkörning mellan koner. Detta kan vara lite svårt, men det går! När du klarat manöverprovet så åker man ut på en sväng i trafiken för att visa att man kan uppföra fordonet i trafik.

Tänk på att du måste kunna visa upp fordonets registreringsbevis när du genomför körkortsprovet.

Motorcykeln ( A1, A begränsad, A obegränsad)

A1 (lätt MC)

A1 eller lätt mc som det kallas får man börja köra och övningsköra när man är 16 år gammal. En lätt MC är en MC som har 125 kubik, max 11kW.

A begränsad effekt (mellanklass MC)

A begränsad effekt eller mellanklass MC som vissa kallar det får man börja köra när man är 18 år men börja övningsköra när man är 17 år och 6 månader. En mellanklass MC är en MC som har en effekt av högst 25 kW och ett förhållande mellan effekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,16 kW/kg. Vid uppkörning måste motorcykeln ha en cylindervolym på minst 375 cm³ och en motoreffekt på högst 25 kW. När du haft detta körkort i 2 år så blir det automatiskt ett MC-kort för MC med obegränsad effekt.

A  obegränsad effekt (tung MC)

A obegränsad effekt eller tung MC som är det MC-kort som är det slutgiltiga, och är precis som det låter ett tillstånd att köra alla typer av MC med hur mycket effekt du vill. Du får börja övningsköra vid 20 års ålder och börja köra vid 21 års ålder.
Vid uppkörning så gäller nya regler. Från 1:a april 2011 så måste MC:n ha en cylindervolym på minst 595 cm3 och en effekt på minst 40 kW. Tidigare regler gäller också, under en övergångsperiod. Alltså fram till den 18 januari 2013 kan man välja att använda en MC som har en cylindervolym på minst 700 cm3 och en effekt på minst 35 kW.

Svårare än så är det inte, Lycka till med ditt MC-körkort!

För mer information besök: korkortsportalen.se